МЕДИИ
Историята на винарска изба "Ничев" - "Винен наблюдател", автор: Стефан Кацаров
Историята на винарска изба "Ничев" - "Винен наблюдател", автор: Стефан Кацаров
14/02/2020
Историята на винарска изба "Ничев" започва с реституирането на лозe, отрупанo с грозде. Още с първата си „рожба“ в семейната изба д-р Венцислав Ничев печели първо място на конкурс за домашно вино. Така се ражда идеята за собствена винарска изба. През следващите години той  закупува лозя, за които собствениците не са в състояние да се грижат и увеличава собствените си лозови масиви. Маврудовите му насаждения са на над 40 г. и са в района на селата Нови Извор и Златовръх, където тероарът е изключително подходящ за отглеждане на този изключителен български сорт. Топлите слънчеви лъчи денем се редуват с хладни нощи, а винарските традиции датират от древността. Постепенно производството на вина от уникалния сорт Мавруд се превръща в страст за д-р Ничев.

През 2018 г. в пловдивското Дефиле на младото вино Маврудът на ВИ "Ничев" е отличен със Златен медал. През 2019-а по време розето на Ничев е сребърен медалист от казанлъшкото Розе уайн експо. В асортимента на избата влиза и нов изящен еликсир – Бяло вино от Мавруд. Предстоят Златна и Сребърна серия от реколти 2016 и 2017 г.

Участията в конкурси ни помогнаха да популяризираме произвежданите от нас вина, а с отличията се гордеем, коментира успехите на вината си Венцислав Ничев. Щастливи сме, когато получаваме добри отзиви за продуктите си от ценителите на виното – както от страната, така и от чужбина, добавя той. Защото Мавруда на ВИ "Ничев" е познат и в меката на виното Париж.

Д-р Венцислав Ничев за дебютната Златна серия на изба "Ничев" - "Винен наблюдател"
Д-р Венцислав Ничев за дебютната Златна серия на изба "Ничев" - "Винен наблюдател"
14/02/2019
Интервю с д-р Венцислав Ничев, дадено за "Винен наблюдател" в навечерието на  Трифон Зарезан - Празникът на лозята и виното.

Версия за изтегляне в PDF формат

"Глътка мавруд в Париж" - Списание за вино и гурме култура "БАКХУС"
"Глътка мавруд в Париж" - Списание за вино и гурме култура "БАКХУС"
18/01/2019
Глътка мавруд в Париж
Когато маврудът е хубав - и французите го харесват. Казва го от опит д-р Венцислав Ничев, който продава вино от собствени маврудови лозя на френските си приятели. А те – на свои приятели. Прави го между другото, защото все пак основната му работа е да лекува зъбите на клиентелата си в Париж. Всъщност д-р Ничев има винарска изба съвсем отскоро. Тя е в Златовръх и е регистрирана през 2014 година. Но вино той прави откакто се помни. Защото му е родова традиция.

За лозята и за хората
Най-добрият мавруд е старият мавруд – с рехавата чепка, с дребните черни зърна, които зреят късно. Така описва Венцислав Ничев гроздето в своите 50 декара лозя – едните в Стоево, а другите в Нови извор – близо до Асеновград. Лозята в Нови извор са над 40-годишни. "Това е запазен стар мавруд от на Чорбаджака времето" - убеден е собственикът им. Парцелите му са пръснати, защото е купувал лозя тогава, когато някой е искал да му продаде. "Тук хората, не знам защо, не обичат да продават лозя. Въпреки че за три години без грижи лозите си отиват." - казва докторът. И все пак понякога успява да убеди собствениците да му дадат поне да стопанисва лозята им, а той им плаща аренда.

Прочети цялата статия.

НАМЕРИ НИ ВЪВ FACEBOOK
КОНТАКТИ

Асеновград
ул. „Пере Тошев” 7
е-mail: domaine.nitchev@abv.bg
тел. +359 893 459 796

Поверителност (GDPR)