ВИНЕН ТУРИЗЪМ
Back
Next
ВИНЕНИ ДЕГУСТАЦИИ
Ние от винарска изба "Ничев" предлагаме възможност за професионални винени дегустации.
Нашите гости имат уникалния шанс да проследят всички етапи от винопроизводството, започвайки от  гроздобера и ронкането, проследявайки процеса на винификация, до стареенето във френски дъбови бъчви и бутилирането.

В нашата дегустационна зала посетителите имат възможност да опитат всички наши вина, да научат любопитни факти за историята на Асеновград и региона и не на последно място да получат интересна и  полезна информация за мавруда и други местни винени сортове.

Заповядайте и изживейте с нас едно уникално приключение в света на винената култура и традиции!
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Асеновград и Асеновата крепост
Красива природа, богато наследство от архитектурни и исторически забележителности, прохладно лято и мека зима - с това Асеновград е привлекателен за всеки един турист, независимо дали е българин или чужденец. Градчето е малко, но за да успее човек да посети всяко от местата, които си заслужават да бъдат видени в Асеновград и района около него, са нужни поне 3-4 дни. Намира се само на 18 километра от Пловдив и на 165 километра от София. Първото нещо, което прави впечатление на новодошлия, е, че мястото е силно свързано с християнската религия. Справка в енциклопедията сочи, че в околностите има точно 80 религиозни храма - 7 манастира, 17 църкви и 58 параклиса. Заради многото свети места Асеновград неведнъж е наричан родопската Света гора или Малкият Ерусалим.

Асеновата крепост се намира в планината Родопи и е отдалечена на 2 км от Асеновград. Самата крепост е съществувала още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа. Крепостта е наречена на цар Иван Асен II. Църквата „Света Богородица Петричка“ е единствената изцяло запазена сграда. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тях се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. По времето на IV кръстоносен поход е превзета от кръстоносците. Крепостта е разширена и укрепена по време на управлението на цар Иван Асен II. Тогава е построена и църквата „Света Богородица Петричка“. При падането на България под османска власт крепостта е разрушена. Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта.
Араповски манастир "Света Неделя"
Манастирът е разположен е на около 8 км източно от Асеновград и само на 3 км от винарна "Ничев", вдясно от пътя за Първомай. Основан през 1856 г. при избликналия на това място свещен извор - аязмо. Особено голям принос в това дело има архимандрит Софроний - игумен на Мулдавския манастир. Това е единственият манастир в България, построен по време на турското владичество.
Главен майстор на строителството на манастира е Уста Стою от село Югово. Строителството продължава няколко години и завършва през 1859 г. През 1867 г. в Арапавския манастир е открито българско училище, в което учат деца от околните села. Първомайстор художник е Георги Данчов-Зографина (1846 - 1908), личен приятел и сподвижник на Васил Левски. Силно земетресение през 1928 г. поврежда съборната църква и стенописите. През 1930 г. Николай Евров възстановява купола на църквата. Аязмото до манастира е изписано, като тук е повторена сцената с покръстването на княз Борис I Михаил. В южната част на манастирския двор се издига голяма каменна кула, която народната памет свързва с името на Ангел войвода - един от най-известните хайдути в този край, който бил и основният дарител за изграждането на същата.
Храмът е посветен на Света великомъченица Кириакия (или Неделя, на славянски). За твърдо и достойно изповядване на Христовата вяра красивата девица била жестоко измъчвана, а след това осъдена на посичане с меч на 7 юли 289 г. в град Никомидия (Мала Азия). Бог приел чистата и душа, преди мечът на палача да пролее невинната и кръв. По времето на царуването на Асеневци (XII-XIII в.) мощите на светицата били пренесени в тогавашната столица Търново.
Бачковски манастир "Успение богородично"
Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България. Основан e през 1083 г. от византийския пълководец Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий, които са грузинци. Двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастир, се е запазила от самото основаване. В Бачковската обител също се помещава и килийно училище от 11 век. Въпреки че Бачковският манастир оцелява при първоначалното нашествие на турските армии, по-късно последва съдбата на повечето други православни манастири по нашите земи и бива ограбен и разрушен. Възобновен е към края на XV век, като трапезарията е реконструирана през 1601 г., а църквата "Света Богородица", запазена и до днес, е завършена през 1604 г. Църквата изобилства от красиви стенописи, но това, което най-вече привлича посетителите, е иконата на Света Богородица -Умиление (1310 г.), за която се смята, че е чудотворна.
Свещената родопска триада: Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ.
В Средните Родопи, сред красива природа се намира манастирът “Св. Троица” - Кръстова гора, или както се отбелязва в картата на България, Кръстов връх. През последните години сред православните християни в България манастирът придоби широка известност, като християнска светиня и място за поклонение. Кръстова гора се намира на връх висок 1546 метра, на който е манастирът “Св. Троица” и множество параклиси. Когато човек дойде тук усеща как се усилва вярата и енергията му. Безброй са хората, които са се излекували от всякакви телесни и душевни болести. Името си Кръстова гора получава от това, че тук е заровено парче от кръста, на който е разпнат Исус Христос. Той е донесен на Кръстова гора от православни монаси, които го откупили от турците в Цариград. Те от своя страна го плячкосали след превземането на Византийската столица. Манастирът "Св.Троица" на Кръстова гора съществува още от 8 век и макар да е разрушаван от туците, той е възстановяван и винаги е бил, и ще бъде основен център на християнството в България.
Белинташ (още Беланташ) е красива скала с форма на малко плато в Родопите, върху която е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий на бесите. На тюркските езици името му означава "камък на познанието". Белинташ е един от многобройните тракийски мегалитни паметници в Източните Родопи. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м, с надморска височина 1225 м. Намира се на 30 км югоизточно от Асеновград.
Местността и едноименният връх „Караджов камък“ се намират в непосредствена близост до село Мостово в Западните Родопи. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 m), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък - т. нар. Караджов камък.
НАСТАНЯВАНЕ
Семеен хотел "Диана"
Идеалното място за релакс и завършек на вечерта - тук може да се насладите напълно на нашите вина и да опитате вкусни кулинарни изкушения. Хотелът се намира на 9 км от центъра на Асеновград и 27км от Пловдив в китното село Лясково на 900 м.н.в. в полите на Родопа планина. Възможно е изготвяне на индивидуално меню по заявка и ястия на пещ.
Хотел "Диана" разполага с 2 студия, 3 тройни стаи и 8 двойни стаи със самостоятелни санитарни възли, ресторант с 30 места, лятна градина с 50 места, механа с 20 места и сауна. И не на последно място - тук се организират най-добрите Караоке партита !
НАМЕРИ НИ ВЪВ FACEBOOK
КОНТАКТИ

Асеновград
ул. „Пере Тошев” 7
е-mail: domaine.nitchev@abv.bg
тел. +359 893 459 796

Поверителност (GDPR)